Mešani pevski zbor Zborallica, ki deluje pod okriljem KD Stična, je 12. in 13. maja v dvorani KD Stična pripravil že svoj 8. samostojni koncert, kateremu sta prisluhnila tako župan Dušan Strnad kot podžupan Tomaž Smole. Letos so svoje poslušalce posedli v šolske klopi in primerno bližajočemu se zaključku šolskega leta pokazali, kaj se zgodi, če je za dijaka šola bolj šala.

Fotogalerija >>

Z repertoarjem, ki je obsegal najrazličnejše zvrsti – od gospela, slovenskih popevk, do tradicionalnih in tudi svežih, modernih pesmi, so skušali zadostiti vsem okusom svojih poslušalcev. Pod odličnim vodstvom, Janje Omejec, Zborallica vsako leto poskuša predstaviti ne samo nov program, temveč vedno znova posega po večjih izzivih ter zahtevnejših priredbah. Letos so petje pri nekaterih skladbah popestrili tudi instrumentalisti, ki so postali kar »hišni band« Zborallice, sestavljen iz prijateljev ter podpornikov zbora. Korepetitorka Urška Petek pa prav tako vedno požrtvovalno priskoči na pomoč.Zgodba, ki se odvija v prav posebni srednji šoli, je nastajala spontano, preko vaj in spominov ter šolskih izkušenj članov zbora. Šolski dnevi proti koncu leta so različni za posamezne dijake. »Piflarke« lahko mirno čvekajo kam bodo šle na morje, nekateri pa še napenjajo možgančke v upanju, da ne bo popravnega izpita. Vrhunec vsakega šolskega dneva je seveda malica, takoj za tem pa po priljubljenosti sledi športna vzgoja. Doma pa čaka mama in gorje, ko izve, da tisto učenje za računalnikom le ni bilo tako efektivno, kot si ji trdil. Za vsak trenutek se najde primerna pesem, ko je popravni opravljen in pot vodi proti morju, pa seveda ne gre brez harmonike in Golice.Vsak od poslušalcev se je zato zagotovo našel vsaj v kakšni situaciji; mogoče kot skrbna mama, ki vsako jutro budi sina, zaljubljena dijakinja, mogoče kot sošolec, ki je bil vedno pripravljen na »špricanje« pouka. Zborallična srednja šola ima vse, kar imajo prave: od čedne profesorice zgodovine, »zatežene matematkarce«, do prijaznega ravnatelja ter pice za malico. Vloge v zgodbi so vrhunsko odigrali bivši člani Zborallice ter nekateri člani gledališke skupine KD Stična.

V dveh ponovitvah so z združenimi močmi pevci, igralci in instrumentalist napolnili dvorano KD Stična ter znova pokazali, da je ljubiteljska kultura v Stični in Občini Ivančna Gorica na visokem nivoju. Topli odzivi so dobra popotnica Zborallici za prihodnje izzive; 28. maja jih čaka ponovitev tega koncerta v Grosuplju, jeseni pa revija pevskih zborov na regijskem nivoju.