»Lahko smo ponosni na to, da smo generacija, ki je Republiko Slovenijo popeljala v samostojnost in neodvisnost. Leti 1990 in 1991 bosta za vedno zapisani kot najpomembnejše obdobje slovenske zgodovine«, je na osrednji svečanosti ob dnevu državnosti na Polževem povedal slavnostni govornik generalmajor dr. Andrej Osterman, načelnik Generalštaba Slovenske vojske.

Fotogalerija >>

Osrednja proslava, ki jo Občina Ivančna Gorica pripravlja že vse od leta 2003, je na praznični dan že tradicionalno potekala pri cerkvici sv. Duha na vrhu Polževega. Pod soorganizatorje so se letos podpisali še Občinska turistična zveza Ivančna Gorica, Zavod Prijetno domače in Zveza kulturnih društev občine Ivančna Gorica.

Praznovanje se je začelo z mašo za domovino v cerkvi svetega Duha, ki jo je ob somaševanju domačih duhovnikov daroval dr. Ivan Štuhec, ki je ivanško občino obiskal prvič in ob tem dejal, da smo lahko ponosni in veseli, da imamo svojo državo in oblast nad tako lepim delom ozemlja v Evropi. Če bomo tudi mi državljani tako lepi in dobri se za prihodnost ni treba bati. Pri maši je sodeloval Mešani pevski zbor Krka.

Na osrednji proslavi, ki je potekala na prostem pred cerkvijo je zbrane občane pozdravil ivanški župan Dušan Strnad. Še posebej se je zahvalil vsem prostovoljcem, kateri že petnajsto leto zaporedoma pomagajo pri organizaciji in vsem občanom, ki se na praznični dan prihajajo pokloniti domovini na to prelepo razgledno točko. Ob zaključku nagovora je vsem občanom Ivančne Gorice čestital ob rojstnem dnevu naše države ter dejal naj ga praznujmo ponosno in gotovo bo tisto, česar si želimo v bližnji prihodnosti tudi uresničeno.

Slavnostni govornik dr. Andrej Osterman se je v nadaljevanju nagovora še posebej spomnil današnjega praznika, ki je izredno pomemben za Slovence. Tukaj ne gre samo, da se spominjamo dogodkov, ki so se odvijali v preteklosti, temveč je to naša velika spodbuda tudi za prihodnost, da se zavzemamo, da bo slovenski narod obstal tudi naprej, postal močan in se še naprej uspešno razvijal. Prav tako ga veseli, da tu v občini Ivančna Gorica, kjer se je v času osamosvajanja in vojne za Slovenijo zgodilo veliko pomembnih dogodkov, še vedno živijo ponosni ljudje. »Ustvarili smo svojo državo. Naša skupna odgovornost je skrbeti za ohranjanje slovenske narodne zavesti in jo prenašati na mlajše generacije. To je še posebno pomembno v času globalizacije, ko moramo kot državljani ohranjati slovensko zavest doma in med Slovenci v tujini. Pri tem mora veliko vlogo igrati tudi krepitev odnosa do slovenskih državnih simbolov, grba, zastave in himne, ki označujejo pripadnost naši domovini. Veseli me, da nas je veliko takih, ki smo ponosni na vse svetle zgodovinske ločnice in soustvarjalce naše države, zbrani tukaj danes na Polževem. Tudi vaša prisotnost na Polževem, dokazuje slovenski ponos, domoljubje, krepi narodno zavest ter utrjuje našo skupno, slovensko identiteto«, je zaključil načelnik Generalštaba Slovenske Vojske, dr. Andrej Osterman ter vsem občanom Ivančne Gorice zaželel vse dobro ob dnevu državnosti.

V kulturnem programu so se Sloveniji poklonili Višnjanski fantje, recitatorji Kulturnega društva Krka in solistka Katarina Zorec. Sledilo je druženje pri hotelu na Polževem s tradicionalnim golažem, kjer so obiskovalce s plesnim nastopom pričakali veterani Folklorne skupine Vidovo.