Knjigobežnice - Zagradec, župnijski kozolec

Lokacija: ZAGRADEC, župnijski kozolec – toplar (nasproti OMW črpalke v Zagradcu) Kako do tja?

Dostopnost: Vsak dan v letu, 24 ur na dan

Odprtje: Na dan reformacije, 31. 10. 2017, ko praznujemo praznik, v čast Primožu Trubarju, avtorju prvih slovenskih tiskanih knjig.

Opis: Pobuda je prišla s strani profesorice slovenščine Katje Šuštar, domačinke. K izdelavi knjigobežnice je pristopila KS Zagradec in župnija Zagradec. K ličnim opisom, vžganim v les, je v celoti prispeval g. Martin Plut. Krasi župnijski toplar pred župniščem v središču Zagradca.

Knjigobežnice - Ivančna Gorica

Lokacija: Preddverje knjižnice v Ivančni Gorici, Cesta 2. Grupe odredov 17, 1295 Ivančna Gorica Dostopnost: Dostopna je vsak dan od 8. do 19., ob sobotah do 13. ure. Odprtje:  Knjigobežnica v knjižnici je v tej obliki zaživela v okviru praznovanja svetovnega dneva knjig v aprilu 2015. Opis: V knjižnici so že kmalu zaznali potrebo po izmenjavi rabljenih knjig oz. knjig, za katere si želiš, da bi jih prebral še kdo. Temu so namenjali škatle v preddverju in to poimenovali »Bralec podarja bralcu«. Ko so spoznali umetnico Jagodo Jabuko-Godec, pa so ji zaupali izdelavo knjigobežnice v  vintage izvedbi. Tri »gajbice« kot knjižne police, katere ponosno čuva sovica, simbol modrosti, znanja in literature, z napisno tablo, kateri se sedaj pridružuje še občinski napis, je dovolj enostavna in prostorsko umeščena poteza, da se okoli knjigobežnice vedno kaj pestrega dogaja. Knjige nekateri prinašajo, drugi hitro poberejo, skoraj vedno še isti dan.  Vabljeni k izmenjavi knjig tudi vi.

Knjigobežnice - Stična

Lokacija: Vrt Užitkarnice Jame v Stični, Stična 27, 1295 Ivančna Gorica Dostopnost: Od ponedeljka do četrtka med 7. in 23. uro, petki in sobote med 7. in 1. uro ter nedelje med 7. in 22. uro. Odprtje: 14. april 2018 Opis: Odločili so se, da po načrtih Studia Moste izdelajo knjižno omarico in s pomočjo mizarja Davorina Čoža jim je to tudi uspelo. Sedaj je v Jami čedno zatočišče za vse knjige, ki so svoje zgodbe nekomu že povedale, a želijo lepe misli in besede deliti še naprej.

Knjigobežnice - Ivančna Gorica II

Lokacija: stavba Občine Ivančna Gorica, Sokolska ulica 8, 1295 Ivančna Gorica Dostopnost: v času uradnih ur Občine Ivančna Gorica. Odprtje: V maju 2018, času praznovanja praznika občine Ivančna  Gorica. Opis: Pobudo za izdelavo knjigobežnice je podala Zveza kulturnih društev občine Ivančna Gorica. So idejni projekt arhitektke Mojce Vasle Cejan, članice bralnega kluba Kranjska č’belica, ki deluje v Knjižnici Ivančna Gorica. Izdelava konstrukcij je bila zaupana gospodu Borisu Lokarju, mizarju iz Ivančne Gorice.  Z zelenimi notranjimi stranicami izredno lepe knjigobežnice v naravnem lesu sledijo celostni občinski podobi “Prijetno domače”.

Knjigobežnice - Ivančna Gorica III

Lokacija: čakalnica železniške postaje v Ivančni Gorici Dostopnost: vsak dan, 24 ur na dan. Odprtje: V maju 2018, ko je ZKD občine Ivančna Gorica začela z uresničevanjem skupne zgodbe –  knjigobežnic Opis: Pobudo za izdelavo knjigobežnice je podala Zveza kulturnih društev občine Ivančna Gorica. So idejni projekt arhitektke Mojce Vasle Cejan, članice bralnega kluba Kranjska č’belica, ki deluje v Knjižnici Ivančna Gorica. Izdelava konstrukcij je bila zaupana gospodu Borisu Lokarju, mizarju iz Ivančne Gorice.  Z zelenimi notranjimi stranicami izredno lepe knjigobežnice v naravnem lesu sledijo celostni občinski podobi “Prijetno domače”. Knjigobežnica vabi h branju potnike, ki lahko knjigo vzamejo na vlak ter si z branjem krajšajo čas.

Knjigobežnice - Ivančna Gorica IV

Lokacija: Zdravstveni dom Ivančna Gorica, Cesta 2. grupe odredov 16 Dostopnost: vsak delovnik med 7. in 19. Uro. Odprtje: V maju 2018. Opis: Pobudo za izdelavo knjigobežnice je podala Zveza kulturnih društev občine Ivančna Gorica. So idejni projekt arhitektke Mojce Vasle Cejan, članice bralnega kluba Kranjska č’belica, ki deluje v Knjižnici Ivančna Gorica. Izdelava konstrukcij je bila zaupana gospodu Borisu Lokarju, mizarju iz Ivančne Gorice.  Z zelenimi notranjimi stranicami izredno lepe knjigobežnice v naravnem lesu sledijo celostni občinski podobi “Prijetno domače”. Knjigobežnica v zdravstvenem domu privabljajo obiskovalce, da vzamejo knjigo in jo lahko prebirajo med čakanjem na pregled ali pa si jo odnesejo domov in si z njo na prijeten način krajšajo in lajšajo čas okrevanja.

Knjigobežnice - Šentvid pri Stični I

Lokacija: ŠENTVID PRI STIČNI, otroško igrišče pod osnovno šolo Dostopnost: Vsak dan v letu, 24 ur na dan Odprtje: 24. maj 2018 Opis: Začetna pobuda za postavitev knjigobežnice je prišla iz strani Kulturnega društva VIDOVO, ki je nato s sodelovanjem Krajevne skupnosti Šentvid pri Stični idejo tudi uresničilo. Za izdelavo knjigobežnice so svoj prosti čas namenili tako člani kulturnega društva in krajevne skupnosti, kot lokalni podjetniki. Zahvala gre: Splošnemu in Modelnemu mizarstvu ročka Mitja Poljšak, s.p., Mizarstvu Tomaž Kastelic, s.p., Avtoprevozništvu in razrezu lesa Stojan Dremelj, s.p., članom Otroške folklorne skupine Vidovo, podjetju Inox Žnidaršič d.o.o. ter podjetju Samastur d.o.o. Knjigobežnica, ki je dodana vrednost kraju, pripomore k širjenju in spodbujanju bralne kulture, bo tako razveseljevala mlajše in starejše obiskovalce otroškega igrišča pod osnovno šolo v Šentvidu.

Knjigobežnice - Šentvid pri Stični II

Lokacija: ŠENTVID PRI STIČNI, OŠ Ferda Vesela – pod lipo pri učilnici na prostem Dostopnost: Vsak dan v letu, 24 ur na dan Odprtje: 24. 5. 2018 Opis: Knjigobežnica je nastala v sodelovanju z OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, ZKD Ivančna Gorica in Knjižnico Ivančna Gorica. Narejena je iz lesa in ima mozaično streho, ter mozaično dekoracijo, ki so jo izdelali učenci z mentorico.

NAVODILA ZA UPORABO ZEMLJEVIDA

Približajte +/- želeni kraj. Ob kliku na označeno točko zemljevida, se pojavijo podatki o mikrolokaciji in opisom knjigobežnice na določeni lokaciji. Preklopite lahko v celozaslonski pogled (gumb zgoraj desno) na zemljevid z označenimi lokacijami knjigobežnic. Klikni in spoznaj knjigobežnice v občini Ivančna Gorica! Je morda tudi v vašem kraju?

 

ŽELITE POSTATI DEL ZGODBE?

Info: www.zkd.prijetnodomace.si, E: zkd.ivancnagorica@gmail.com, M: 040 525 280

KNJIGOBEŽNICE: KNJIGA V JAVNEM PROSTORU VABI K BRANJU

Občina Ivančna Gorica je v letu 2017 prejela naziv »Branju prijazna občina«. K različnemu dogajanju, s katerim se promovira branje in knjige, se pridružuje akcija popisa obstoječih in postavljanje novih knjigobežnic. Akcija poteka pod okriljem ZKD občine Ivančna Gorica in Knjižnice Ivančna Gorica.

KAJ SO KNJIGOBEŽNICE

Knjigobežnice so male hišice oziroma nadkrite knjižne poličke s knjigami na javnih prostorih. Knjigo v to hišico lahko prinese kdorkoli, lahko si jo kdorkoli tudi izposodi in vrne ali pa vzame za vedno. Namen je, da knjige krožijo. Gre za butično možnost, da sebi ljubo knjigo priporočite tudi drugim. Hkrati knjige v javnem prostoru vabijo k branju širšo javnost. Hišice so nekakšen opomnik branja – so branju prijazne. Berimo, da bomo več razumeli, znali, se razvijali, imeli in skupaj doživeli.

POTEKA POPIS KNJIGOBEŽNIC PO OBČINI

V okviru uresničevanja enotne zgodbe poteka popis vseh knjigobežnic, ki so jih ustanavljali posamezniki, šole, društva. Popis izvaja Zveza kulturnih društev občine Ivančna Gorica.