Okoli petdeset kolesarjev se je v soboto, 10. junija 2017, v organizaciji TD Ivančna Gorica, TD Suha krajina, Občinske turistične zveze Ivančna Gorica in Zavoda Prijetno domače, že dvaindvajseto leto zapored podalo po znameniti rimski cesti od Ivančne Gorice do nekdaj bogatega železarskega kraja Dvor.  

Kolesarsko kulturno zgodovinske dogodivščine, po še ponekod vidni pradavni rimski cesti, so se udeležili kolesarji različnih starosti, med katerimi sta gotovo izstopala leto in pol stara Ema Pajk iz Malega Globokega pri Zagradcu, ki se je na pot podala v spremstvu mamice Andreje  Nose in babice Marije ter idejni vodja rimske poti 79. letni častni občan Ivančne Gorice Leopold Sever.

Ob nekdanji cesarski trgovski poti so si novodobni popotniki ogledali številne naravne in kulturne znamenitosti, med katere sodi tudi lipa iz 14. stoletja v Valični vasi, kjer je bil tudi daljši postanek. Na cilju okoli 25 km dolge poti je sledilo skupinsko fotografiranje, ogled muzejske zbirke Marjana Marinca in Edukacijskega in produktnega centra železolivarne na Dvoru. Prva moža, Občin Ivančne Gorice in Žužemberka in Dušan Strnad in Franc Škufca, sta organizatorje in kolesarske popotnike, prvi na štartu in drugi na cilju, pozdravila in obljubila, da bo ta znamenita pot, ki združuje obe občini tudi v prihodnje še bolj prepoznavna.

Tudi letos so organizatorji podelili priznanja v obliki odlitka možnarja, tako sta bronasti možnar za petkratno udeležbo na popotovanju prejela Tomaž Lah in Dušan Mikec ml., za desetkratno udeležbo so možnar prejeli Olga Blatnik, Andrej Banko, Tone Košiček, Dušan Mikec st. in Tone Fekolj, za petnajsto popotovanje pa je bronasti tolkač prejel Slavko Koncilja.