Skoraj 300 drugošolcev iz dvanajstih razredov širom naše občine je letos osvajalo bralno veščino in sedaj, ob koncu šolskega leta, prejemajo majice z likom Zelenega Bralčka ter napisom »Že berem sam«. Ob podelitvah jih v maju in juniju Zeleni Bralček obiskuje tudi osebno po šolah. Več kot polovico jih je že obiskal, ob podelitvah potekajo kulturni programi. Gre za projekt Knjižnice Ivančna Gorica pod vodstvom Petre Volkar. Z njim želijo v knjižnici opozarjati na pomen branja in na vpliv, ki ga ima le-ta na naše otroke.

Tokrat so se s tremi razredi v knjižnici na OŠ Stična srečali župan občine Dušan Strnad, ravnatelj Marjan Potokar, učitelji in knjižničarji. Občina je k dogajanju pristopila z nakupom majic, župan je nastopil kot promotor branja. Pomembno je namreč, da novopečeni bralski ponos podpremo kot skupnost, z najvišje ravni.

Preko projekta Društva slovenskih pisateljev »Povabimo besedo« nas je  obiskala pisateljica Aksinja Kermauner. Aksinja se ukvarja s pisanjem knjig za slepe in tudi gluhe. Namenjena slednjim, z naslovom »Žiga špaget gre v širni svet«, je prejela tudi prestižno nagrado »Zlata hruška«.

Vsi se spominjamo učiteljic, ki so nas naučile brati, v današnjih časih pa je to poseben izziv, saj branju naproti stoji uporaba drugih medijev. Branje namreč sili naše možgane k aktivnosti, med uporabo televizije, radia in tablic pa smo bolj pasivni.

Projekt oz. akcijo so si zaposleni v Knjižnici Ivančna Gorica zamislili predvsem kot vabilo v knjižnico in  knjigarne, saj je branje treba negovati in razvijati. Vsak Zeleni Bralček mora namreč veliko brati, predno dozori. Branje ni zgolj dejavnost za »piflarje«, ampak osnova za vse dejavnosti v našem življenju. Podprimo otroke pri tem.