Ste vedeli, da tihotapci čez Gorjance in naprej čez mejo na Hrvaško tihotapijo tobak? In da so izjemno strastni in maščevalni? Ste? Bi se želeli o teh nezakonitih dejanjih poučiti iz prve vrste? Prav to vam letos omogoča domača gledališka skupina v letnem gledališču, naravnem amfiteatru ob Jurčičevi domačiji na Muljavi, ki že 37. let uprizarja Jurčičeva dela. Predstavo Tihotapec bodo odigrali samo še ta konec tedna.

Tihotapec je napeta pripoved o življenju tihotapcev, ki čez Gorjance prenašajo tobak čez slovensko-hrvaško mejo. Kmečki fant France Štivrnik se jim pridruži. Nekaj nepremišljenih dejanj ter sovraštvo do načelnika graničarjev, ki se zaljubi v njegovo sestro, pripeljejo do poboja. Dogajanje z modrovanjem začinijo možje v vaški krčmi, ženske pa se, kot v drugih Jurčičevih delih, spet dobivajo po vasi. Kot smo že vajeni, tudi v Tihotapcu ne gre brez posebneža, tokrat je to Frtnatek Tekmec, ki zna poskrbeti zase, čeprav zaradi tega druge spravlja v težave. Pretepov, gostilniških debat, ljubosumja, podtikanj in obrekovanj tudi letos ne bo manjkalo.

Povest je dramatizirala pokojna režiserka Danica Kastelic. Pod režijo sta se letos podpisala Saša Senica in Igor Adamič. Sceno je oblikoval Dore Južina, za postavitev pa je poskrbel Branko Glavan. Igralska zasedba obsega 30 igralcev – domačinov, celotna zasedba s tehnično ekipo vred pa več kot 40 ljudi.

Napeto dogajanje, sočna dolenjska govorica igralcev, predanih Jurčiču in ljubiteljskemu gledališču, naravno oblikovan amfiteater, odlično postavljena scena, mojstrsko oblikovanje luči in tona, so zagotovila, da je predstava dobra in vredna ogleda.

Kdaj bodo predstave:
Petek, 7. julij 2017 ob 21. uri
Sobota, 8.  julij 2017 ob 21. uri

Dežja ne bo! Bo pa zato predstava. Vabljeni.