24. junij je za krajane Ambrusa in okoliških vasi že več kot 20 let pomenljiv dan, saj že tradicionalno na predvečer dneva državnosti obeležijo krajevni praznik. Večer radosti in druženja ob tradicionalnem domačem golažu je bilo minulo soboto še posebej praznično, saj je na športnem igrišču potekal blagoslov in uradno odprtje novega odra, ki je še kako pomembna pridobitev za kraj.

Fotogalerija >>

Večnamenski oder, na katerem se je odvijala sobotna krajevna prireditev bo v bodoče gostil številne lokalne dogodke. Pobudo za postavitev odra so dali domači gasilci, njihovo idejo pa so soglasno podprli tudi predstavniki KS Ambrus. Tamkajšnji predsednik krajevne skupnosti Stane Tekavčič se je v nagovoru zahvalil članom gasilskega, kulturnega, športnega in turističnega društva ter številnim prostovoljcem in lokalnim podjetnikom, ki so sodelovali pri gradnji. Večnamenski oder bo svoj krst doživel že v sredini julija na gasilski veselici in potem na vseh prireditvah, ki jih v najbolj južnem delu občine ne manjka.

Vsakoletno jih z obiskom počasti tudi župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, ki je še kako ponosen na krajane Ambrusa, saj ga vedno znova presenetijo z novimi pridobitvami v kraju. Ob tej priložnosti je predstavil nekaj občinskih investicij, med njimi je najpomembnejša celotna prenova podružnične šole, ki bo energetsko in gradbeno sanirana v poletnem času. Še enkrat je čestital letošnjima prejemnikoma občinskih priznanj in nagrad Martini Hrovat in Francu Hočevarju, ki sta že več let močno vpeta v dogajanje v ambruškem koncu. Na koncu je vsem še zaželel veliko zapetih domoljubnih in drugih slovenskih pesmi na novem prizorišču ter ponosno praznovanje dneva državnosti. Blagoslov odra je opravil tamkajšnji župnik Uroš Švarc.

Prireditev je spremljal tudi pester kulturni program v izvedbi domačega kulturnega društva. Nastopili so člani Mešanega pevskega zbora Ambrus, ambruška plesna skupina Plesne šole Guapa in hip-hop plesalec Tai Zajc iz Velikega Gabra, ki je član reprezentance PŠ Guapa.